Google Adwords Reklamları
Google Reklamları Google arama motorunda aranan bir kelimenin bir ücret karşılığında doğal arama sonuçlarının sağ ve üst kısımlarında yayınlanan özel alanlardır. Reklam alanları genelde kurumsal firmalar tarafından kiralanır. Bu reklamların başlıca amaçları marka/firma bilinilirliği, siteye daha fazla ziyaretçi çekmek, daha fazla ürün yada hizmet satmaktır.

Google reklamları arama ve görüntülü reklamlar olarak ikiye ayrılır;

Google Arama Ağı Reklamları

Google arama ağı en çok kullanılan ve en çok bilinen reklam türüdür. Arama ağı reklamları google arama motoruna bir kelime yazdığınızda arama sonuçlarının üst kısmında ve sağ tarafında yer alan reklamlardır.

Arama ağı reklamları ayrıca iş ortakları olarak da ayrılmaktadır. İş ortakları seçeneğini seçerseniz reklamlarınız google ile beraber çalışan diğer web sitelerinde de yayınlanır.

Google Görüntülü Reklamlar

Arama ağı reklamlarına göre eskiden daha az kullanılan bir reklam türüydü. Ancak son zamanlarda yapılan iyileştirmeler ile çok daha fazla kişi ve firma tarafından kullanılmayan başlandı. Bu sayede  Youtube gibi Google ürünleri ve ilgili web sitelerinde video ve görsel reklamlar yayınlayabilirsiniz.

Google Reklamları için Ne Kadar Öderim?

Google Reklamları (Google Sponsor Bağlantılar) bir açık arttırma yöntemi ile çalışır. Örneğin Web Tasarım kelimesinde reklam yayınlamak istiyorsunuz ve bu kelime ile reklam yayınlayan 3 tane firma var.

1. Sırada A firması 1.10 TL,
2. Sırada B firması 1.00 TL,
3. Sırada C firması 0.90 TL

tıklama başı maliyet (kelimeye tıklandığı anda ödenen ücret) ödüyor. Bizde 0.50 TL ile reklam yayınlıyoruz. Sıralama şu şekilde değişiyor.

1. Sırada A firması 0.55 TL,
2. Sırada D firması 0.50 TL,
3. Sırada B firması 0.40 TL,
4. Sırada C firması 0.20 TL.

Genel mantık itibari ile sıralama bu şekildedir. Ancak reklamınızın ve sitenizin kalite puanı da sıralamanızı etkileyen bir faktördür. Reklam yayınlayan firmanın, doğal arama sonuçlarındaki sıralamasından, sitenin açılış hızına web sitesindeki içeriklerin reklam verilen kelimeyle olan alaka düzeyinden, yayınlanan reklamın doğru şekilde optimize edilmesine kadar bir çok etken kalite puanının oluşmasında rol oynar. Reklamların kalitesini Kalite Puanı belirler. Kalite puanınız ne kadar yüksek ise o kadar üst sıralarda ve daha düşük bir maliyet ile gösterim kazanabilirsiniz.

Reklam verirken "Google Partner"leri arasında yer alan ve bünyesinde Adwords sertifikalı uzmanlar barındıran firmalardan yardım almanız yanlış ürün/hizmet tanıtımını, kalite puanının düşük olmasını ya da bilmeden fuzuli harcama yapmanızı önler.